Ste,l u huurt een kantoorruimte voor onbepaalde tijd. Na een conflict over huurprijsverhoging ontvangt u een aangetekende brief waarin de ontruiming wordt aangezegd.
Binnen drie maanden moet u de kantoorruimte verlaten. Kortom het huurcontract wordt opgezegd.
Bij het huren van een kantoorruimte ontvangt u geen huurbescherming, zoals dat bij verschillende soorten detailhandel e.d. wel het geval is. Zij genieten huurbescherming volgens art. 7: 290. De eenzijdige opzegging van het huurcontract in dit geval door de verhuurder is dus rechtsgeldig.
> RELEVANTE ARTIKELEN:
Opzegtermijn bij huurcontract kantoorruimte
De huurovereenkomst voor bepaalde tijd kan tussentijds niet worden opgezegd. Het huurcontract voor onbepaalde tijd kent een wettelijke opzeggingstermijn van één maand. De verhuurder en de huurder kunnen hier onderling wel van afwijken en een ander termijn hanteren.
Bij de opzegging van het huurcontract van kantoorruimte kan de huurder alleen een beroep doen op de ontruimingsprocedure. Dit is artikel 7:230 BW. Binnen twee maanden moet de kantonrechter een verzoekschrift ontvangen met de mededeling dat de huurder de kantoorruimte niet wil ontruimen. De huurder ontvangt dan tot die tijd bescherming tegen ontruiming.
De kantonrechter moet namelijk een beslissing nemen. De verhuurder moet daar op wachten. De rechter kan het verzoek tegen de ontruiming toekennen voor maximaal één jaar. Daarna kan het verzoek om de kantoorruimte te behouden nog twee keer ingediend worden. Maximale bescherming tegen ontruiming is dus drie jaar.
Afweging van belangen
De kantonrechter weegt de belangen van de huurder en de verhuurder tegen elkaar af. Wie wordt er bijvoorbeeld het meeste geschaad door de ontruiming? De verhuurder of de huurder? Er kunnen tal van redenen zijn waarom het belang van de verhuurder zwaarder weegt dan dat van de huurder. Dit is geheel afhankelijk van de situatie.
Huurders van kantoorruimten hebben niet altijd recht op ontruimingsbescherming. Belangrijk is dat de huurder niet zelf de huur van de kantoorruimte heeft opgezegd. Ook huurders die het uiteindelijk eens zijn met de opzegging komen niet in aanmerking. Verder komen huurders niet in aanmerking voor de ontruimingsbescherming als de rechter hen veroordeeld in het niet navolgen van de huurverplichtingen.
(Gedwongen) ontruimingen komen nog wel eens voor. Op het gebied van ontruimingsbescherming is dan ook veel jurisprudentie. De huurder of verhuurder dient voldoende gefundeerde gronden te hebben als men een verzoek indient bij de rechter. Hoger beroep is namelijk na de beslissing van de rechter niet meer mogelijk.
Wij raden u dan ook aan om in een dergelijke situatie gebruik te maken van een huurrecht advocaat. Of neem contact op met ons. Leg uw situatie uit en dan proberen wij u zo goed mogelijk van dienst te zijn.
Ondernemers...
Aan de slag als zelfstandig ondernemer? Uit de praktijk blijkt dat de ondernemer die zich heeft voorbereid succesvoller is. |
Huurders...
Met een overzicht van meer dan 60.000 Huurwoningen en Koopwoningen is Huislijn.nl een grote aanbieder. |
Studenten...
Een Kamer huren? Geen wachtlijsten, Gratis inschrijven en Maandelijks 1.000 nieuwe kamers! Kijk hoe wij dit doen... |
Klik hier voor cursussen > |
Klik hier voor Informatie > |
Snel een Kamer Huren > |
> LAATSTE ARTIKELEN:
|